Eustoma, denumită ştiinţific Eustoma grandiflorum, este o plantă erbacee perenă originară din America Meridională şi Insulele Caraibe. Ea poate creşte atât în grădină, cât şi în casele dumneavoastră, fiind des folosită în realizarea de buchete florale, mai ales pentru nunţi şi botezuri. Eustoma este extrem de îndrăgită pentru florile sale delicate şi divers colorate (alb, roz, galben, bleu şi mai multe tonuri de lila).
Hibrizi cu flori duble
Florile Eustomei sunt alcătuite din patru petale dantelate, ce pot avea o singură culoare sau chiar două, una dintre ele fiind întotdeauna albul. Există, dar mai rar, şi plante-hibrid cu flori duble, mult mai spectaculoase decât cele cu o cupă simplă. Florile arată exact ca nişte clopoţei întorşi invers, conferind senzaţia de bucurie, tinereţe, vigoare.
Preferă luminozitatea slabă
Florile, extrem de aspectuoase şi de gingaşe la prima vedere, sunt rezistente. Cu toate că Eustoma preferă locurile luminoase, este necesar ca ea să fie ferită de razele directe ale soarelui. În prima fază de dezvoltare, planta ridică pretenţii destul de mari, cultivarea ei nefiind la îndemâna tuturor. Temperatura ideală la care trebuie ţinut ghiveciul este cuprinsă între 20 şi 24 de grade Celsius. Iarna, ghiveciul trebuie aşezat lângă fereastră, departe de sursele directe de căldură.
Se pulverizează cu apă
Încă din momentul în care se formează primele două perechi de frunze, planta trebuie udată cu regularitate, din abundenţă, ca solul să nu apuce să se usuce. Pentru a nu putrezi rădăcinile sau pentru a nu se dezvolta ciuperci, se va evita acumularea de apă în vasul ghiveciului. Vara, când este foarte cald, planta trebuie udată o dată sau chiar de două ori pe zi. Iarna se va uda mai rar, însă respectându-se aceeaşi regulă, de a nu lăsa pământul să se usuce. Pentru a menţine un nivel crescut de umiditate, frunzele se vor pulveriza periodic cu apă.
Necesită fertilizare rapidă
Spre deosebire de majoritatea plantelor de apartament, Eustoma necesită fertilizare după numai câteva săptămâni de la germinarea seminţelor. Aceasta se va efectua cu doze slabe de îngrăşământ, aplicate săptămânal sau la 14 zile. Îngrăşământul va favoriza atât dezvoltarea armonioasă a plantei, cât şi înflorirea bogată. În ceea ce priveşte solul, acesta trebuie să fie bogat în elemente nutritive şi foarte bine drenat. Este recomandat ca ghiveciul şi pământul să fie schimbate o dată la doi-trei ani.
Se dezvoltă bine în condiţii de seră
Înmulţirea Eustomei se poate realiza prin seminţe în perioada decembrie-februarie. Acestea se pun într-un amestec de pământ cu nisip, încercându-se, pe cât posibil, să se creeze condiţii de seră. Vasul unde au fost plantate seminţele se va acoperi cu o folie sau cu un capac transparent. Umiditatea şi temperatura trebuie menţinute constante, pentru ca seminţele să poată germina. Specialiştii sunt de părere că acest fenomen are loc după 10-14 zile, dar sunt şi cazuri când germinarea poate apărea după 30 de zile! După aceea, temperatura trebuie scăzută în jurul valorii de 15-18 grade Celsius. Planta se va muta în ghivece potrivite. Este posibil ca noile plante să înflorească după doar trei-patru luni de la însămânţare. Eustoma creşte şi în grădină, iar semănarea seminţelor se face de data aceasta primăvara.Olandezii au făcut-o celebră
Planta este menţionată pentru prima dată într-un atlas botanic în 1805. În Europa şi în Japonia este cultivată începând cu anii ‘30, cele mai mari performanţe fiind obţinute în Japonia, unde au fost creaţi o serie de hibrizi. Începând cu 1983, cultivatorii olandezi au înmulţit-o, făcând-o celebră pe mapamond.
Atenţie! Eustoma este sensibilă la atacul ciupercilor, mai ales dacă umiditatea din sol este crescută. Planta moare de cele mai multe ori după înflorirea ultimelor flori, cam prin septembrie-octombrie