Amaryllis sau crinul de iarna



amarilis
Originara din zonele tropicale si subtropicale ale Americii, familia Amaryllidaceae cuprinde un foarte mare numar de specii. Sunt plante perene bulboase, cu o tulpina florala fistuloasa,care poarta flori mari dispuse in umbrela, asemenetoare cu cele de crin. Dupa varietate, exista flori albe, oranj, rosii si chiar verzi. Frunzele sunt liniare, carnoase, de culoare cerde inchis.
O specie mai des intalnita este: Hippeastrum vittatum ( Amaryllis vitata). Bulbul este tunicat, globulos de 6-8 cm diametru, prevazut cu colet scurt.
Numarul frunzelor variaza de la 6 la 8; sunt liniare, lungi de 40-60 cm, canaliculate, de culoare verde inchis, la baza rosiatice. Tulpina florala este groasa, fistuloasa, atingand o inaltime de 30-60 cm, terminata prin 2-6 flori inclinate, lungi de 12-15 cm si cu diametrul in jur de 12 cm, cu 6 segmenti ondulati pe margine, recurbati in afara, albi sau roz spre varf, marcati fiecare de doua benzi rosii in lungime. Tubul este verzui patat cu roz-rosiatic.
Prin incrucisare cu alte specii au fost obtinuti nenumarati hibrizi care s-au dovedit a fi mai putin pretentiosi fata de conditiile de cultura.
Florile sunt mari, atingand 20 cm in diametri. Acesti hibrizi se intalnesc mai rar in apartamente.
Cultura in apartament este destul de usoara. La sfarsitul lunii august – inceputul lui septembrie se diminueaza treptat udatul, asa incat in octombrie sa nu se mai dea plantei nici un pin de apa.
Ghiveciul se duce la intuneric, intr-un loc racoros, fara ca frunzele sa se taie, deoarece s-ar impiedica acumularea substantelor de rezerva in bulb. Ele se ingalbenesc si se usuca de la sine.tot timpul iernii planta nu va primi nici un fel de ingrijire. Iarna, se poate tine si in pivnita deoarece nu necesita nici o ingrijire. In luna februarie apare tija florala, ca o sageata, iar in cazul cand aparitia ei intarzie, ghivecele cu bulbi se vor pune in incaperi cu o temperatura in jur de 20 de grade. Primul udat se face cand tija atinge 3 cm, apoi planta se aseaza intr-un loc unde sa primeasca lumina suficienta.
In cazul in care planta se uda inaintea aparitiei tijei, aceasta se usuca, fara sa mai apara la suprafata ghiveciului, fiind sugrumata de frunze.
Dupa inflorire, care dureaza cca 3 saptamani, planta trebuie pusa in alt ghiveci.
Ca amestecuri de pamant pentru flori putem folosi: 1 parte pamant de telina, 1 parte argila, 1 parte pamant de frunze si ½ parte nisip. In acest amentec planta va ramane 2-3 ani.
Cand avem posibilitatea de a schimpa pamantul in fiecare am, vom folosi 1 parte pamant de gradina si 1 parte nisip. La fiecare replantare bulbul ramane jumatate neingropat.
Pentru ca Amaryllisul sa infloreasca in fiecare an si cu flori frumoase, are nevoie de soare, multa umezeala, ingrasaminte si aer curat, conditii care sunt necesare nu numai inainte de inflorire, ci si dupa aceasta, deoarece aparitia florii se face numai pe seama rezervelor de substante nutritive pe care le acumuleaza in timpul verii. In lunile in care temperatura este destul de ridicata, este bine ca planta sa fie tinuta in aer liber, la soare.
De obicei, Amaryllisul infloreste o data si rareori de doua ori pe an. Pentru a obtine o inflorire repetata este bine ca bulbii sa fie tinuti la o temperatura cuprinsa intre 5 si 7 grade, trecandu-se intr-un loc mai cald abia in luna ianuarie. Cu cateva zile inainte de aparitia tijei florale, planta se transplanteaza intr-un pamant proaspat, la care se adauga ingrasamant, dupa ce radacinile s-au curatat cu grija de pamantul vechi.
Odata cu aparitia tijei florale, plantele se trec la o fereastra luminoasa, unde se administreaza pamantului, la fiecare 2 saptamani, ingrasaminte in solutie.
Aplicarea ingrasamantului se face numai dupa ce pamantul a fost udat. Este bine ca pamtul sa fie ingrasat si daupa inflorire.
In urma acestui tratament, Amaryllisul infloreste a doua oara tot atat de bogat, spre sfarstiul lunii iulie si inceputul lunii august.
O alta metoda folosita cu succes este: dupa inflorirea de primavara, incepand cu prima decada a lunii aprilie, udatul se reduce treptat, iar in momnetul cand apa s-a redus complet, planta se trece la semiintuneric. Aceasta a doua perioada de repaus poate dura pana in luna august. Indata ce tija florala si-a facut aparitia, pamantul se replanteaza in pamant proaspat sau se administreaza celui vechi ingrasaminte, pentru a nu deranja planta. Ingrasamantul in solutie se da plantei din 14 in 14 zile dupa ce pamantul din ghiveci a fost udat. Aparitia tijei florale atrage dupa sine inceperea udatului, care se face la inceput cu cantitati mici de apa, apoi din ce in ce mai mari, astfel ca in perioada de inflorire sa se ajunga la un udat normal.
Inmultirea se poate face prin seminte si prin bulbi. Semintele se obtin de la plantele sanatoase si bine dezvoltate dupa ce s-au polenizat artificial. Samanta se formeaza intr-o capsula rotunda, cu 3 loji, care in maximum 2 luni se usuca si crapa. Semanatul se face, de obicei, in luna ianuarie la ladite sau ghivece, in pamant usor. Dupa insamantare, deasupra semanaturii se cerne pamant din aceeasi compozitie, apoi se apasa bine cu o scandura pentru ca samanta sa vina in contact cu pamantul. Deasupra se pune o hartie care se mentine umeda pana aproape de incoltirea semintelor, apoi se inlatura. In mod obisnuit, de la insamantare pana la rasarire, la o temperatura de 16-18 grade, sunt necesare 20-25 de zile.
Cand rasadul are 2 frunzulite, se repica la ghivece sau in ladite, intr-un pamant formay din 4 parti pamant de frunze, 1 parte pamant de telina si 1 parte nisip. Pe masura ce plantele cresc, se repica in ghivece din ce in ce mai mari. Pana la primavara, plantele se tinintr-o sera semicalda cat mai aproape de geam, pentru a nu permite alungireatinerelor plante, iar odata cu venirea primaverii, se trea intr-o rasadnita care permite o buna aerisire si umbrire in perioada cand razele solare sunt puternice. In anul; al doilea, pe langa ingrijirile obisnuite, se administreaza ingrasaminte lichide. Abia in anul al treilea, bulbiin pot da flori daca ingrijirea a fost buna.
Al doilea mod de inmultire a Amaryllisului este divizarea bulbilor, care se face mai mult pentru pastrarea caracterelor soiurilor. Bulbilii apar la bulbii care au minimum 3 ani si de care se despart in timpul cand schimbam pamantul. Nu este bine sa lasam bulbilii pe planta mama deoarece calitatea florii se depreciaza mult si cand ajung la 3-4 bulbili se intampla ca vechiul bulb sa nu mai infloreasca. Bulbilii se despart cu multa grija, impreuna cu radacinile respective, dupa care se planteaza fiecare intr-un ghiveci. Inflorirea lor are loc in anul 3-4, in functie de ingrijire.
In cultura de sera, cele mai bune rezultate le-au dat urmatoarele soiuri: ‘Darkred’, ‘Scharlet’, ‘Orange’, Rose’, ‘Salmon’, ‘Pure White’, ‘Lakns’, “Dunkeerot’, ‘Scharlach’, ‘Weiss’.
Se foloseste in ghivece la ornarea apartamentelor sau ca flori taiate. Pentru ca aspectul florilor taiate sa fie cat mai atragator, se pot folosi forme variate de prezentare, de exemplu: in cosuri, combinatii de mai multe culori, fie pe un fond de feriga, fie intre fire de asparagus sau in combinatie cu alte flori taiate. In jardiniere (impletite din rachita sau din policlorura de vinil) pot fi plantati bulbii in muschi printre fire de asparagus sau feriga. Ca flori taiate la vaze, efectul decorativ poate fi prelungit mult timp.